22 sierpnia 2011

Buraczki zasmazane

Dawno juz nie jadlam takich buraczkow oj dawno:) bardzo smaczne i delikatne w smaku.. podaje oryginalny przepis, a ja wykonalam go w zmniejszonej porcji ..

zrodlo: klik klik

skladniki:
  • 1 kg buraków
  • 2,5 łyżki masła
  • 1 1/2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki rosołu z kostki
  • 1 mała cebula
  • ząbek czosnku
  • sok cytrynowy do smaku
  • sół, cukier

Ugotowane buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy drobno posiekaną cebulę, potem mieszamy ją z mąką. Kiedy zasmażka zacznie zółknąć wrzucamy do garnka starte  buraki,wlewamy rosół, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, cukier i sok cytrynowy. Ja dodaję jeszcze pieprz. Zagotowujemy.