14 grudnia 2009

Pieczona karkówka z cebulą i pieczarkami

Przepis na to pyszne danie dała mi moja mama, kiedy była ostatnim razem u nas na odwiedzinach:) Mięso jest mięciutkie i rozpływa się w ustach a to dzięki zalewie, w której jest pieczone. Zapach wydobywający się z piekarnika rozchodził się po całej kuchni. Mmmm cóż to był za zapach... Prezentowane zdjęcia są wersją bez pieczarek, a przepis z nimi, tak więc jeśli ktoś chce możecie robić i tak i tak:)


 składniki:
  • 1 kg karkówki,
  • 3-4 cebule,
  • ok. 1/2 kg pieczarek,
  • olej,
  • sól, pieprz, ostra papryka. 

  • zalewa:
  • 3 łyżki wody,
  • 2 1/2 łyżki magii,
  • 2 1/2 łyżki octu,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki cukru. 
  • Wszystkie składniki zalewy X3 

Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w plastry, posolić i popieprzyć, obsmażyć na patelni. Cebulę pokroić w pół krążki, zeszklić na patelni. Bierzemy blaszkę na sam spód układamy trochę cebuli, potem pieczarki, mięso i czynność powtarzamy, czyli cebula i pieczarki. Zalewamy to zalewą i pieczemy ok. jednej godziny w temperaturze 120 stopni. Można podawać jako obiad z ziemniaczkami i sałatką lub z samym pieczywem.Smacznego