17 listopada 2009

Gulasz z karkówki z warzywami

Przepis na niedzielny obiad, szybki w wykonaniu, a jaki smaczny zarazem . Serdecznie zapraszam bo warto:)


składniki:
  • ok. 1 kg karkówki,
  • 2 duże marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 3 garście mrożonej fasolki szparagowej,
  • sól,pieprz,
  • odrobina curry jeśli ktoś ma,
  • śmietana,
  • mąka,
  • ok. 3/4 szklanki wody,
  • 1 kostka rosołowa, 
  • olej.


Umytą i wysuszoną karkówkę kroimy w niewielką kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię, przysmażamy. Obsypujemy ją pieprzem, solą, curry. Dusimy aż będzie w połowie miękka. Obieramy warzywa i kroimy w dużą kostkę. Gdy mięso się poddusiło dodajemy warzywa, zalewamy to wodą ,dorzucamy kostkę rosołową i dalej dusimy pod przykryciem do całkowitej miękkości. Przed samym końcem duszenia dodajemy fasolkę mrożoną. Rozrabiamy mąkę ze śmietaną i odrobinką wody. Wlewamy to do sosu z mięsem . Zagotowujemy, przyprawiamy na koniec i gotowe. Podajemy z ziemniakami i dowolną sałatką.Pycha!!